2008/10/06

selamat hari raya



selamat aidilfitri
kepada saudara serta saudari
setahun hanya sekali
merayakan hari yang mulia ini...
di masa bulan ramdan
kita berpuasa hingga sebulan
pabila syawal menjelma
hari raya disambut dengan gembira...

Itulah die intro bagi lagu hari raya yang evergreen kat Malaysia ni, dari Saloma..
raya tahun ni mesti ade bende best aku nak tulis ni.. hehe sebab raye pertama aku sebagai blogger yg serius agaknye...
aku balik kg ari tu ari khamis, plan nak sampai petang tapi at last terpaxe berbuka dalam kereta, malam baru sampai rumah...
tapi bebanyak penghargaan gak kat kawan aku yg penat drive kete baru die tu..huhu

hari sabtu sebelum rayenye ari isnin tu baru aku nak kuar g beli baju raye, kat Taman Cempaka, tempat yg famous kat Melaka ni..
sempat jugak aku membeli kuih Tat( yang disuruh bawak sebab ade majlis kat U nanti! )
dah habis citer pasal sebelum raye (x yah la citer lg, x best pun)

masuk plak hari raye pertama..

Seindah suria yang menyinar
Hadirnya mendung menutup cahaya
di sebalik senyum tawa riang
seribu tangis hiba
di fajar mulia...
(lagu dari Aishah-setitis cahaya di aidilfitri)

mintak mahap la kat diri sendiri sebab hari raye pertama aku bangun kul 7.15 pagi,
memang suria dah menyinar pun, baru nak bangun,,..nasib baik dah siapkan baju, malam sebelumnye..
lepas sembahyang raye, ramai menuju ke rumah bonda ku hingga ke tengahari barulah kitorang dapat kluar ke rumah nenda ku.. wah
mase hari raye ni lah baru nak kenal saudara-mara kan.. xpe2
tetibe ak nampak junior aku mase sekolah dulu, rupenye dia dah jadi anak buah aku sebab ayahnye dah kahwin dengan sepupu aku..
....

hari raya keempat (skip jelah yer)
sedang elok berjalan-jalan di Melaka Central yang penuh dengan budak2 remaja yang enthusiast dengan fesyen diorang,
tetibe nampak seorang pakcik berbaju melayu kuning full, bersamping hijau, besongkok hijau, rupenye beliau yang disebut2 ini adalah driver bus,

bagus pak cik tu mewujudkan suasana raya dalam bus tu..
hari raye keempat pun ade jugak yang memakai baju melayu...
takkan melayu hilang di dunia tetap dalam ingatan kot, hehe...

1 comments:

dejeeWa said...

selamat hari raye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys