2008/08/19

Siapakah yang bertanggung jawab mencipta internet ni?

Mengikut sejarah, internet sebenarnya dicipta pada tahun 1960an sebagai satu rangkaian besar yang menghubungkan komputer-komputer di universiti2 terbesar dengan komputer milik kerajaan.
Sains penciptaan internet ni dimulakan semasa Perang Dingin semasa AS bersaing dengan kerajaan Rusia dalam mencipta pelbagai jenis senjata dan teknologi canggih.

Nak tahu lagi, e-mail yang selalu kita pakai tu sebenarnya dah wujud sejak 1972 lagi, e-mail ni dipopularkan pada tahun 1989 oleh Tim Bernes Lee, seorang saintis daripada Geneva selepas memperkenalkan ‘World Wide Web’ atau kita panggil die www.

So, internet ni sebenarnya dah lama dah dicipta, tapi tak ada siapa pun yang boleh dikatakan bertanggungjawab mencipta internet ni..hehe.. pelik..
Jadi korang kalau nak cipta sesuatu kena lah memfailkan nama korang dengan benda ciptaan korang tu….

1 comments:

ghost_MaR said...

ak belajo mender nih dlm IMC 404 - management of internet resources ( ak pn igt2 luper nm subject tuh ... hhuhuhhu )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys