2011/04/26

Tutorial Ringkas : Design 3D Text

 

entry3dfffm1

 

Ahah! Kali ni jom ramai-ramai tengok macam mana nak buat 3D text macam header wan sekarang!

Mungkin ramai yang dah tahu sekacang mana benda ni, tapi tak pe, ni untuk sape-sape yang tak tahu lagi, 1st sekali kena la download google sketch up, sebab 3D text ni menggunakan program google sketch up. Nak download search je kat google, download google sketch up.

 

Pertama sekali buka Sketch up, pergi kat TOOLS pastu klik 3D TEXT.

 

entry3d1

 

Akan keluar satu box, taiplah text, kalau nak senang edit jarak-jarakkan satu persatu ye.

 

entrynu1

 

Edit la font, align : left, height : 0.25m, extruded : 0.07m > contoh saja. Lepas tu klik place.

 

entrynu2

Kalau view jadi macam ni so pilih ORBIT lepas tu pusing ikut angle yang korang nak.

 

entrynu3

  Dah puas hati dengan angle seterusnya nak save text ni jadi picture file.

 

entrynu4

 

Pilih FILE, lepas tu EXPORT, ke 2D GRAPHIC, dan klik export.

 

entrynu5

 

Done!  dah siap!

 

entry3dm2

Senang tak? hehe.. simple je, korang boleh pilih font yang korang suke, angle mane yang korang nak, kalau rajin lagi edit la satu-satu huruf tu, nanti senang nak edit dalam photoshop pula.

 

Seterusnya 3D text ni boleh diedit dalam photoshop ye, tutorial untuk photoshop akan bersambung nanti!

 

p/s : entry ni tak banyak warna! bosan tak? name pun ringkas kan! hehe



6 comments:

Mas Ahmad Safwan said...

.err wan , mas rasa tak sesuai la font tu sebab t dia dah melambangkan agama lain , sorry ya
.papepon maceh untuk tutorial nie yer wan

cik pieja hut said...

aha fon ta sesuai...maaf...

Mohd Khairi Khadzir said...

boleh x masuk dlm AutoCAD? hehe..nk buat dimension...hahahhaha

kim heeruul said...

style gak software ini...

el-janna said...

wa....hebakkk

SuDu Biru said...

nice tuto..btw,follow u wan..http://yieweezer5915.blogspot.com..free2,c me back :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys